Panfluit

De panfluit is een bijzonder instrument en heeft een prachtige warme, zangerige klank. Je kunt er echt heel veel verschillende muziekstijlen op spelen, klassiek, wereldmuziek, geestelijke liederen enz. Je maakt in de les kennis met al deze muziekstijlen, maar jouw persoonlijke voorkeur is hierin uiteindelijk bepalend. Een panfluit neem je makkelijk mee en hij is relatief goedkoop. Vanaf 300 euro heb je al een goede panfluit. Vraag wel voor het aanschaffen eerst even advies bij de docente!! Wil je eerst nog even huren? Dat kan ook, de docente verhuurd zelf panfluiten.

In de les begeleid ik op piano en/of accordeon en we hebben ook cd's bij de lesboeken. Verder is tweestemmig spelen natuurlijk ook heel leuk. Want muziek maken in je eentje is heel leuk, maar samen spelen is natuurlijk nog leuker, dus dat stimuleer ik graag. Ook uitvoeringen doen en daar andere instrumenten bij betrekken werkt vaak stimulerend voor de leerlingen en doe ik dus graag. Een panfluit klinkt bijvoorbeeld heel mooi samen met piano, gitaar, accordeon, viool, cello, orgel of harp.

Hoe werkt een panfluit? Elke pijp heeft eigenlijk 2 tonen. Naast het recht aanblazen van de fluit kan men de fluit kantelen, waardoor de toon met een halve toon wordt verlaagd. De basisfluit heeft 22 of 25 pijpen, wat 3 of 3,5 octaaf is.

Een techniek om het fluitspel te verfraaien is het handvibrato, waarbij de fluit met voornamelijk de linkerhand "geschud" wordt, waardoor een prachtig effect wordt bereikt. Deze techniek vormt de basis voor veel versieringen in de wereldmuziek. Daarnaast hebben we ook het middenrif vibrato, deze wordt weer meer bij klassieke muziek gebruikt.

Ben je geïnteresseerd kom dan gerust een keer luisteren of een proefles volgen ! Hoewel de meeste kinderen in groep 5 of 6 starten, kan je al beginnen als je in groep 3 of 4 zit. Maar panfluit is natuurlijk zeker ook geschikt voor tieners, studenten en volwassenen. Ik heb leerlingen van alle leeftijdscategorieen. Muzikale ervaring is niet nodig om te starten.

Wil je meer weten of de panfluit eens proberen, neem dan contact op via de website.