Ukelele

De ukelele is een klein, handzaam instrument, met vier nylon snaren. De stemming is GCEA.

De laatste jaren is het instrument aanzienlijk in populariteit gestegen. Alle stijlen muziek worden er op gespeeld en de uke is geschikt voor alle leeftijden vanaf ca. 8 jaar.

Grace VanderWaal is een tienersterretje, dat zich op de uke begeleidt; veel filmpjes van haar staan op youtube. Natuurlijk is daar veel meer te vinden!

De kleinste uke is de "sopraan", gevolgd door de iets grotere "concert" en de weer iets grotere "tenor"- ukelele. Deze drie hebben dezelfde stemming. De twee grotere uke's zijn wat handzamer voor volwassenen, omdat er meer ruimte is voor de plaatsing van de vingers.

Daarnaast hebben we ook nog de bariton-ukelele; deze heeft een andere stemming, namelijk die van de onderste vier snaren van de gitaar: DGBE. Deze uke dient dan ook weer anders te worden bespeeld.

Wat kun je van ukelelelessen verwachten?
Veel akkoorden lijken op de akkoorden van de gitaar (onderste vier snaren), maar dragen andere namen. Het G- akkoord op de uke heet op de gitaar D.

Wanneer de leerling begint met akkoordenspel is het al gauw (eerste les) mogelijk een liedje te begeleiden.

Uiteraard komen er weer diverse technieken om de hoek kijken, zoals verschillende slagen, het spelen van melodieën en tokkelen.

De aanschaf van het instrument wordt in overleg met de docent gedaan (advies).

Wil je meer weten of de ukelele eens proberen neem dan contact via op de contactpagina.