Dwarsfluit
De dwarsfluit is een van de oudste instrumenten in de wereld en wordt overal gespeeld. De eerste fluiten werden van been gemaakt, daarna gebruikte men vooral hout. De fluiten waren in het begin een lange buis met gaten, in de baroktijd werd de fluit in 4 stukken verdeeld. Daardoor kon de bouwer de fluit beter stemmen en de delen verschillend boren, zodat de klank mooier werd.
De fluiten kregen in de loop van de tijd 7 kleppen, maar nog steeds was de stemming een probleem. Pas in 1848 vond Theobald Boehm het ingenieuze kleppen- systeem uit, dat nu nog steeds gebruikt wordt. Daarmee zijn alle problemen opgelost en kunnen alle tonen zuiver en gelijkmatig gespeeld worden.
De fluit heeft een prachtige klank en je kunt er veel plezier aan beleven. Je kunt solo, met piano, gezellig in een fluitensemble of in een orkest samen met andere instrumenten spelen.
Wat kun je van dwarsfluitlessen verwachten?
Je kunt individueel les volgen of met z'n tweeën als er twee leerlingen op hetzelfde niveau zijn. Regelmatig spelen we bij uitvoeringen met een fluitensemble, je oefent dan een paar keer samen in de les.
Er is veel muziek voor fluit in verschillende stijlen geschreven, samen met de docent ga je op zoek naar passende muziek voor jou.
Je kunt met dwarsfluitspelen beginnen, als je groot genoeg bent, om de fluit goed vast te houden, meestal ben je dan 8 of 9 jaar oud. Voor jonge kinderen bestaat een fluit met een speciaal gebogen kopstuk, om de fluit beter speelbaar te maken. Natuurlijk kun je ook later beginnen, er zijn ook lessen voor volwassenen.
Als je nieuwsgierig bent geworden, spreek dan een proefles af! Daarvoor is er een leenfluit beschikbaar. Neem contact met ons op!