Panfluit

Gheorge Zamfir, Damian Luca en Noortje van Middelkoop zijn namen van panfluitspelers, die het instrument in Nederland populair hebben gemaakt.

Dit prachtige instrument met zijn unieke geluid is uitermate geschikt om volksmuziek, geestelijke en klassieke muziek te spelen. Het leent zich ook als samenspel-instrument met bijv. orgel, piano of gitaar. De Roemeense fluit waarop lesgegeven wordt is van bamboe en heeft 22 pijpen.

Door over de pijpen heen te blazen ontstaat het karakteristieke panfluitgeluid.

Wat kun je van panfluitlessen verwachten?
Samen met de mondharmonica is de panfluit het enige instrument, dat door heen en weer schuiven wordt bespeeld. Naast het recht aanblazen van de fluit kan men de fluit kantelen, waardoor de toon met een halve toon wordt verlaagd.
Een techniek om het fluitspel te verfraaien is het handvibrato, waarbij de fluit met voornamelijk de linkerhand "geschud" wordt, waardoor een prachtig effect wordt bereikt.

De fluiten waarop les wordt gegeven zijn in G gestemd en zijn leverbaar met of zonder sierrand. De eenvoudigste fluit kost ca. € 300,00 en wordt gebouwd door Ton Jansen uit Waddinxveen. Vaak wordt, wanneer een leerling goede vorderingen maakt op een instrument, geadviseerd een instrument van betere kwaliteit aan te schaffen. Dat is bij deze instrumenten niet nodig! De fluiten zijn namelijk van zeer goede kwaliteit. Informeer vóór aanschaf altijd even bij de docent. Vanaf 7 á 8 jaar kun je al beginnen op dit prachtige instrument.

Wil je meer weten of de panfluit eens proberen, neem dan contact op via de website.