Harp

De harp is één van de oudste snaarinstrumenten ter wereld ontstaan uit de pijl en boog.

Het instrument heeft een mooie warme klank die veel mensen aanspreekt. Het is een geschikt instrument voor jong en oud. Vanaf 7 jaar is het goed mogelijk om harp te leren spelen. Ook volwassenen kunnen met harplessen beginnen.

Je kunt allerlei soorten muziek op de harp spelen. Bijvoorbeeld kinderliedjes, kerstliedjes, psalmen, oude muziek of volksmuziek o.a. Ierse, Schotse, Franse, Hebreewse of Zuid-Amerikaanse. De snaren worden met 8 vingertoppen bespeeld en hebben rode, blauwe en witte kleuren om ze te herkennen. Net als bij de piano speel je met twee handen tegelijkertijd een melodie met begeleiding. Omdat de harp een groot bereik van lage tot hoge tonen heeft worden twee notenbalken en twee muzieksleutels gebruikt in de notatie. De Keltische haakjesharp heeft 34 snaren en 34 haakjes om de halve tonen te maken. Na een paar lessen kunnen er zeker al melodieën met akkoorden worden gespeeld.

Op les speel je op een harp van de harpdocente. Uiteraard heb je thuis een eigen instrument nodig om regelmatig op te oefenen. Om fijn harp te leren spelen is het nodig om minimaal 5 keer 20 minuten per week te oefenen. Een goede harp gaat een leven lang mee. De kwaliteit en klankverschillen van de harpen lopen zeer uiteen, daarom is het belangrijk om aan je docente advies te vragen bij het kiezen van een harp. De besnaring met nylon of darmsnaren geeft veel verschil in klank en spanning. De huur van een Keltische harp is ongeveer € 45,- per maand. De koopprijs van een nieuwe Keltische harp is  vanaf € 1850,-. Een harp houdt echter wel lang zijn waarde na aanschaf. Er zijn ook zeker goede tweedehands harpen aan te schaffen. Met een stemapparaat leer je de harp stemmen. Daarnaast is er nog een muzieklessenaar nodig om je boeken op te zetten.